Стрес і його різновиди

на фото зображена жінка, яка переживає негативні емоції

Напружений спосіб життя людини обумовлює хронічний стресовий стан. Це стає однією з важливих причин розвитку безлічі захворювань. Деякі люди в стані стресу перестають їсти, тому худнуть, бо біохімічні реакції вимагають багато енергії. Однак у більшої частки населення нервова напруга провокує зворотну реакцію – коли боротьба зі стресом ведеться за допомогою їжі. Результатом може стати істотна надбавка у вазі, і навіть ожиріння.

Що таке стрес і чому він виникає

Стресом називається біологічна реакція організму людини на сильний зовнішній подразник. У передчутті загрози життю відбувається граничне загострення почуттів та уваги. Це стимулює мозок посилати імпульси для синтезу стресових гормонів. Результатом стає зростання потовиділення, почастішання дихання і серцебиття. Після впливу таких гормонів людина відчуває пригніченість.

Якщо брати до уваги рівень потрясінь, то все життя людини складається зі стресів, які поділяють на групи, в залежності від причин виникнення, наприклад:

  1. Емоційний: регулярне перебування в дорожніх пробках, з’єднання з інтернетом, сплата податків, виховання дітей поодинці.
  2. Фізичний (аварії, травмування) і фізіологічний (вплив високих або низьких температур, вітру і т. п.).
  3. Психологічний: сильні емоційні потрясіння, викликані одруженням чи розлученням, народженням дитини, проблемами на роботі й т. д.. Окремо слід виділити стрес, заснований на фантазіях людини. Попри те, що реальних умов для нього немає, він не відрізняється від потрясінь, викликаних цими причинами.
  4. Просторовий: обумовлений необхідністю адаптуватися під зміну часових поясів. Людина відчуває себе дискомфортно, наприклад «туман» в голові, з’являються набряки, шкіра обличчя стає сухою.
  5. Харчовий: викликається нерегулярним, незбалансованим харчуванням, переїданням або, навпаки, дієтою. Погано впливає на органи травлення, що відбивається в першу чергу на шкірі та нігтях.
  6. Хімічний: наявність в організмі бактерій або вірусів, стрибання рівня цукру в крові, отруєння важкими металами, стан похмілля, знаходження гормонів в піку.
  7. Внутрішньоособистісний: прояв внутрішніх переживань у формі дратівливості, невдоволення. Причиною виступають нереалізовані потреби, недосягнуті мети, нездійснені мрії.

Подолання стресу вимагає додаткової допомоги та можливості самостійно розслаблятися. Інакше виснаження нервової системи може викликати хворобу. З’являється збій харчової поведінки, що провокує розвиток ожиріння, булімії, анорексії. Вплив стресу, як мінімум, відбивається на зовнішності людини. Внаслідок того, що колаген та еластин руйнуються, погіршується кровообіг, шкіра обличчя стає сухою, тьмяною і може покриватися висипаннями.

Як позбутися від стресу

Кращим розв’язання проблеми стає можливість перемикнутися і зосередитися на цікавому занятті, наприклад: танці, заняття спортом, медитації, виїзд на природу, прослуховування музики, повноцінний відпочинок і сон.

>Повністю відволіктися від їжі і присвятити час собі коханій пропонують послуги центру косметології «Естет». Наприклад, чудово розслабитися допомагає масаж тіла. Для приведення шкіри обличчя в порядок представлено відразу кілька апаратних процедур. Зробити волосся більш об’ємними і міцними дозволяє мезотерапія. Жаданий гормон щастя також можна отримати в солярії центру. Щоб підвищити впевненість у собі не обов’язково бігти до холодильника. Загляньте в «Естет», де майстри підберуть потрібні процедури для поновлення зовнішності. Якщо зайва вага вже з’явиласяся, на допомогу прийдуть ефективні програми корекції тіла.