Глікемічний індекс або інсуліновий – що важливіше при схудненні?

[:ru]Фото продуктов питания, влияющих на инсулиновый индекс[:ua]Фото продуктів харчування, що впливають на інсуліновий індекс[:]

Інсуліновий індекс (ІІ) раніше завжди прирівнювали до глікемічного (ГІ). Однак такі коефіцієнти абсолютно різні. ІІ показує, скільки інсуліну виробляє підшлункова залоза при вживанні продукту або напою. ГІ, в свою чергу, характеризує темп насичення крові глюкозою. Наприклад, глікемічний індекс вівсяної каші 24, а інсуліновий – 40. Виявлення ІІ кардинально змінило поняття дієтичного харчування.

Відмінності глікемічного індексу від інсулінового

Незважаючи на малу схожість, ГІ часто плутають з ІІ. Встановлено, набір зайвих кіло провокує надлишок вуглеводів, наприклад солодкого, випічки. Їх велика наявність в раціоні стимулює зростання рівня цукру в організмі. Глікемічний показник характеризує вплив харчових продуктів на рівень глюкози в системі кровотоку.
Однак не варто завжди звинувачувати цукор в наборі зайвих кіло. Стимулювати синтез інсуліну здатні навіть безпечні з дієтичної точки зору продукти, такі як сир, йогурт і картопля. Дослідження довели, що низьковуглеводна їжа здатна зумовити інсулінову реакцію. Для правильних підрахунків ввели визначення інсуліновий індекс. Які проблеми забезпечує гормон, активність якого підвищується кілька разів на добу після прийому їжі? Він блокує жироспалюючу функцію ферменту ліпази.

Важливість показника інсулінового індексу

Варто підкреслити, що рівень ГІ не обов’язково має дорівнювати ІІ. Перш за все організм забезпечує синтез інсуліну при вживанні вуглеводів. При цьому, якщо їжа містить великий обсяг жирів з протеїнами, результатом буде максимальна вироблення такого гормону.

Ми товстішаємо або худнемо не від продуктів, які ми їмо, а від рівня сплеску інсуліну. Наприклад, вечеря навіть сиром 0% жирності провокує викид інсуліну сильніше, ніж плитка шоколаду і тістечко.

Проблема полягає в тому, що соматотропін, який відповідає за спалювання жирів, активізується в нічний час доби. Працює він лише 50 хвилин, але встигає спалити 150 г жиру. Однак, інсулін, виділений ввечері, перешкоджає синтезу соматотропного гормону, тому позбутися накопичених ліпідів не вийде.

Як інсуліновий індекс впливає на схуднення

Головне, що потрібно знати про ІІ – чим більше гормону виділиться в кров, тим активніше будуть сформовані відкладення. Тому в дієті для схуднення вітається наявність продуктів з низьким інсуліновим індексом. Показник можна умовно розділити на наступні види:

  • Низький ІІ (до 30) – міститься в зернових, яйцях, зелені, свіжих овочах;
  • Середній ІІ (31-80) – м’ясні, рибні страви;
  • Високий ІІ (81-160) – білий хліб, цукерки, випічка, кавун, мед.

Якщо ви хочете схуднути, вживати продукти з високим ІІ краще до обіду. Їх прийом після 14 години може спровокувати різкий викид інсуліну. Нехтувати показниками гормону не можна категорично, так як продукти з високим ІІ здатні в найкоротші терміни привести підшлункову залозу до виснаження. Результатом стане накопичення ліпідів, а не їх спалювання. Показники ІІ продуктів представлені в спеціальних таблицях.

Способи швидкого схуднення

Змінивши режим харчування, результатів доведеться чекати чимало часу. Якщо стати стрункою потрібно терміново, на допомогу прийдуть наступні типи апаратної корекції тіла в центрі косметології «Естет»:

  1. RF-ліфтинг;
  2. Кавітація;
  3. Міостімуляция;
  4. Вакуумний масаж;
  5. Пресотерапія.

Запишіться на процедуру на сайті або зателефонуйте. Отримайте карколомну фігуру, яку підтримувати протягом довгого періоду допоможе обрана дієта.