Як стрес впливає на сивину

[:ru]Фото женщины, думающей о причинах появления ранней седины[:ua]Фото жінки, що думає про причини появи ранньої сивини[:]

Заведено вважати, що людина швидко сивіє внаслідок пережитого всепоглинального страху або важкого горя. Однак чи відповідає ця думка дійсності? Найчастіше в якості аргументу вказують на людей, зайнятих у важких умовах праці з нервовим перенапруженням і нібито це стає причиною появи сивини. Тоді залишається незрозумілим фактор, який зіграв основну роль: стресовий вплив, вік, перенесені захворювання, спадковість або особливі звички в харчуванні.

Процес зміни кольору волосся

Результати досліджень, проведених співробітниками університету в Гарварді, демонструють, що безпосередньо стресовий вплив здатний виступати умовою ранньої сивини. Нам відомо, що забарвлення волосяного покриву утворюється під впливом клітин меланоцитів, що накопичують пігмент меланін. Синтезуються вони за допомогою певної категорії стовбурових клітин, іменованих стовбуровими клітинами меланоцитів. Такі клітини знаходяться в місці зростання волосся – волосяному фолікулі. Колір локонів зберігається, поки стовбурові клітини продовжують оновлюватися. Згодом їх число скорочується, тому волосся втрачає колір – сивіє.

Для експериментів Бін Чжан і його співробітники використовували мишей, для яких створювали стресові умови у вигляді заподіяння болю, обмеження у рухах або створення напружених психологічних обставин. За повідомленнями у статті на порталі Nature, незалежно від факторів стресу, кількість меланоцитних стовбурових клітин у волосяному фолікулі скорочувалася. Це провокувало появу сивини у випробовуваних гризунів.

Причини появи ранньої сивини

Що ж послужило умовою? Одне з пояснень включає фактор впливу кортикостероїдів (гормону стресу) на волосяну цибулину. Інша версія полягає в аутоімунній відповіді, коли під впливом стресу помилково руйнує стовбурові клітини меланоцитів. Під час досліджень у мишок вимикали молекулярний сигнальний шлях, що подає імпульс кортикостероїда, однак хвостаті все одно сивіли.

Аналогічним чином сивині піддавалося волосся мишей, у яких стримували роботу імунної системи для припинення аутоімунних атак. Тут умовою виступила наявність у меланоцитних стовбурових клітин чутливих нейронів до норадреналіну. Цей гормон також бере участь в стресових реакціях, його застосовують нервові ланцюжки, які приймають рішення уникнути взаємодії зі стресовим джерелом або якось йому чинити опір (реакція «бий або біжи»). У ситуації відключення рецепторів нейромедіатора у стовбурових клітин піддослідні припиняли сивіти під впливом емоційного напруження.

Примітно, що ресурсом норадреналіну для стовбурових клітин меланоцитів виступали нейрони симпатичної нервової системи. Саме вона допомагає перебудувати організм на екстрені умови. Експерименти відбили, що надзвичайна безліч нейронів симпатичної нервової системи об’єднані прямо з тією ділянкою волосяної цибулини, де розташовані клітини меланоцитів. Коли ці нейрони вимикали або придушували в них синтез норадреналіну, після стресу миші переставали сивіти. І, навпаки, при спеціальній активізації таких нейронів, мишаче волосся знебарвлюється і без стресового впливу.

Природа дії стовбурових клітин меланоцитів циклічна – вони виділяються з волосяної сумки і, коли волосся потребує оновлення, трансформуються в меланоцити. Разом з тим певна частка клітин залишається на вихідному місці, щоб підтримувати кількість стовбурових клітин. Під стресовим впливом норадреналін стимулює надмірну активізацію стовбурових клітин, змушує їх перетворюватися у меланоцити і проникати до волосся. В результаті стовбурових клітин для подальшого забарвлення шевелюри не залишається.

Тоді навіщо потрібна сивина, викликана стресом? Портал Nature повідомляє, що певні тварини, наприклад, самці горил зі значним життєвим досвідом, на що вказує сивина, очолюють групу. Тим часом не виключається наявність інших еволюційних роз’яснень взаємозв’язку знебарвлення волосся і стресу – ймовірно, це другорядний ефект, що не несе еволюційного значення.

Як запобігти появі ранньої сивини

З огляду на те, що сивина додає чоловікам солідності, більшість представників сильної статі з повним спокоєм відносяться до її появи. Чого не можна сказати про жінок – у багатьох ця зміна асоціюється з наближенням старості. Щоб приховати сивину існує безліч фарб, хімічні складові яких псують волосся, надаючи їм сухість та ламкість. Центр косметології «Естет» в Полтаві пропонує революційну методику перешкодження появи сивини – мезотерапію. Процедури ін’єкційного введення спеціальних мезококтейль під шкіру голови забезпечують:

  • Запобігання ранньої сивини;
  • Активізацію «сплячих» волосяних фолікулів;
  • Зміцнення густоти волосся, усунення сухості;
  • Зниження інтенсивності випадання волосся;
  • Покращення власної структури;
  • Продовження стадії активного росту.

Препарати, що вводяться при мезотерапії, підбираються косметологом індивідуально, залежно від стану волосся. Мінімальний курс становить 10-15 процедур. Бажаєте запобігти передчасної сивини, зробити волосся красивим і здоровим? Запишіться на сеанс мезотерапії до центру косметології «Естет, зателефонувавши за вказаним номером або залишивши заявку на сайті.