Чутливість шкіри та тривожність. Больовий поріг?

Чутливість шкіри та тривожність. Больовий поріг? - ESTET

Синдром чутливої шкіри (НС) є поширеною проблемою, яка може призвести до дискомфорту та зниження якості життя. Нещодавно турецькі експерти вивчили взаємозв’язок між рівнем тривожності та рівнем чутливості шкіри. Тобто між нейрочутливістю обличчя, продукцією шкірного сала та індексом еритеми. Дослідження проводилося протягом трьох місяців за участю 35 пацієнтів, які відчувають чутливість шкіри та 40 здорових людей як контрольну групу. Для оцінки виразності проблеми використовували пробу з 10% молочною кислотою і шкалу чутливості шкіри. Індекс еритеми визначали за допомогою мексаметра, а рівень шкірного сала за допомогою себуметра. У обох груп оцінювали рівні тривожності та депресії з використанням клінічної шкали HADS (Hospital anxiety and depression scale).

Результати дослідження показали, що рівень тривожності у пацієнтів із НС був значно вищим, ніж у здорових людей. Крім того, у них було виявлено сильну позитивну кореляцію між показниками тривожності та індексом еритеми. Це свідчить про те, що тривожність може негативно впливати на шкіру.

Попередні дослідження також підтвердили негативну дію тривожності на шкіру. У цьому стані порушується шкірний імунітет, що призводить до дисфункції епідермального бар’єру. Механізми цього явища до кінця не вивчені, але передбачається, що відбувається активація гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі та підвищується вироблення гормонів стресу, що спричиняє пошкодження ліпідів та структурних білків, посилення транс епідермальної втрати вологи (ТЕПВ) та зниження гідратації шкіри.

Чутливість шкіри. Чому це важливо?

Для косметологів дуже важливо враховувати психологічний стан пацієнтів. Таким чином, результати дослідження, проведеного турецькими експертами, підтверджують припущення про тісний зв’язок між рівнем тривожності та станом шкіри у людей із синдромом – чутливість шкіри. Більше того, високий рівень тривожності може посилювати проблему, впливаючи на епідермальний бар’єр та призводячи до різних негативних змін на шкірі.

Косметологи можуть використати ці знання у своїй роботі. Враховуючи психологічний стан пацієнтів та допомагаючи їм упоратися з проблемами, пов’язаними з чутливою шкірою. Наприклад, шляхом рекомендації вправ на релаксацію, психотерапії, а також рекомендуючи косметичні засоби та процедури, які зменшать подразнення та зміцнять епідермальний бар’єр.

Також варто враховувати, що не лише тривожність може впливати на стан шкіри. Інші зовнішні та внутрішні фактори, такі як забруднення, дієта, гормональний баланс та ін, можуть впливати на здоров’я шкіри. Тому важливо брати до уваги всі ці фактори при рекомендації косметичних засобів та процедур.

Отже, синдром чутливої шкіри є проблемою. І вона не тільки завдає фізичних незручностей, а й може сильно вплинути на психологічний стан. Високий рівень тривожності може погіршувати проблему, спричиняючи різні негативні зміни на шкірі. Косметологи можуть використовувати знання про зв’язок між тривожністю та станом шкіри, щоб допомогти пацієнтам впоратися з проблемами чутливої шкіри, покращити їх епідермальний бар’єр та підвищити їхню якість життя.

Простежити нашу діяльність можна на сторінках Facebook та Instagram. Там висвітлюємо роботу та результати наших клієнтів.