Взаємозв’язок зайвої ваги з компульсивним переїданням

[:ru]Фото женщины с признаками компульсивного переедания[:ua]Фото жінки з ознаками компульсивного переїдання[:]

Компульсивне або психогенне переїдання означає нав’язливе, непідвладне волі. У таких випадках вживання їжі людиною не обумовлено почуттям голоду. Тоді їжа виступає позбавленням від тривоги. Одних заспокоює сигарета, інших заняття в спортзалі, деяких – книга улюбленого автора. Героїв статті заспокоює прийом їжі.

У чому полягає проблема

Компульсивне переїдання – це досить поширена патологія. Постійні стреси, невміння тримати свої емоції під контролем і прагнення перекласти тягар проблем подалі від себе забезпечують нездатність контролювати харчову поведінку. Людина починає переїдати, не отримуючи від їжі задоволення, натомість відчуваючи пригніченість і смуток. Надмірне вживання їжі стає причиною психічного розладу і провокує збільшення ваги.

Визначення «компульсивне» характеризує стан тривоги, який супроводжується відчуттям неспокою, страху. Знімаються вони за допомогою постійного нав’язливого звернення до їжі. Тоді стимулом для прийому продуктів харчування виступає не голод, а психологічний дискомфорт, їжа в якому стає засобом відходу від стресу.

Компульсивне переїдання відноситься не тільки до розладів харчової поведінки, а й до психічних патологій. Різниця цього порушення з булімією та анорексією полягає в тому, що людина не прагне позбутися від з’їденої їжі і не концентрує увагу на обсязі споживаних калорій.

Іноді такий розлад важко встановити, тому, як спочатку вага швидко не збільшується і патологія протікає приховано. Діагноз «компульсивне переїдання» ставиться тільки після очевидної діагностики набору ваги з ознаками депресії, занепокоєння та пригніченого стану.

Ознаки компульсивного переїдання

Відмінною рисою почуття голоду виступає факт, що в спокійній обстановці люди його не відчувають. Знайшовши цікаве заняття, людина легко відволікається і може не залежати від їжі, але якщо організм звикає до переїдання, це виражається наступними ознаками:

  • Вживання їжі швидше, ніж зазвичай;
  • Прийом продуктів харчування до тих пір, поки людина не почне відчувати фізичний дискомфорт;
  • Вживання великих обсягів їжі, незалежно від почуття голоду;
  • Прийом їжі на самоті через сором в кількості їжі, що вживається.

Компульсивне переїдання стає для людини своєрідним ритуалом зі звичними смаками, відчуттями, продуктами. Виникає такий ритуал наступним чином: як тільки людина потрапляє в стресову ситуацію, вона звертається до звичного прийому їжі, що не може виступати порятунком від тривоги. Під час вживання їжі в кров потрапляє великий обсяг глюкози. Для людини це дарує відчуття припливу сил, радість. Щоб перевірити твердження, спробуйте весь проголодувати, а ввечері стріскати плитку шоколаду з чаєм або велику тарілку печеної картоплі.

Як позбутися від судомного переїдання

Якщо захворювання встановлено після діагностики, то правильне лікування може призначити тільки лікар. Обстежується харчова поведінка пацієнта, його фізичний і емоційний стан. Проводяться тести для визначення ставлення до їжі, а також наявність психологічних проблем.

Лікування компульсивного переїдання передбачає використання психотерапії, яка полягає в наступних етапах:

  1. Набуття почуття контролю над емоціями, яке дозволяє впоратися з проблемами, що викликають розлад харчової поведінки.
  2. Підвищення самооцінки, поліпшення ставлення до себе.
  3. Самостійне подолання стресових ситуацій без «заїдання».

Істотна роль в терапії відводиться дієтологу, який допомагає вибрати відповідний раціон харчування і встановити контроль над харчовою поведінкою.