Чому зайва вага може бути викликаний стресом

[:ru]Фото девушки, которая переедает из-за стресса[:ua]Фото дівчини, яка переїдає через стрес[:]

Багатьом відомо, що стрес хронічної форми сприяє накопиченню зайвих кіло, погіршенню настрою та порушенню сну. Якщо обидва останні пункти більш-менш зрозумілі, то перше твердження все-таки викликає сумніви. Чому рука тягнеться за шоколаду або шматку торта, коли людина відчуває напругу? Може це лише тривіальна жадібність або щось більше?

Самодисципліна у питанні харчування, безумовно, важлива, незважаючи на це, в наборі ваги істотне значення надає стрес. Постійне нервове напруження людини обумовлює викид глюкози в кров, заодно порушуючи якість сну. Це змушує систематично переїдати, віддаючи перевагу стравам з великим об’ємом цукру, жиру і нескладних вуглеводів.

І це ще не все. Проблема полягає у тому, що вживання шкідливої ​​їжі і відсутність режиму харчування викликає дестабілізацію сну, що сприяє зростанню рівня стресу і сильніше порушує ступень глюкози в крові. Подальша ситуація практично визначена. Людина потрапляє до нескінченного циклу, який може замкнутися на ожирінні або діабеті другого типу. Але подібний фінал навряд чи когось влаштує.

Для з’ясування конкретного стану організму під час стресу, вчені Лідського університету виконали невелике дослідження. Учасник експерименту був підданий штучному підвищенню стресового рівня. Спочатку потрібно було знайти різницю між 2043 і 17, після чого потрібно було опустити руку в ємність з крижаною водою і утримувати її там до появи максимально дискомфортних відчуттів.

Результат досліджень показав:

  • У здорової людини після приймання їжі рівень цукру природним чином підвищується і швидко нормалізується;
  • У стресовій ситуації у добровольця рівень глюкози повернувся до норми після обіду протягом трьох годин. Це в шість разів повільніше, ніж зазвичай.

Відповідно до думки вчених отриманий результат обумовлений тим, що під впливом стресу організм людини автоматично запускає «Режим небезпеки». Кажучи простіше – тіло вважає, що зовнішня загроза величезна, і вивільняє великий обсяг глюкози в кров для забезпечення м’язів енергією.

Коли ж енергія для втечі від небезпеки не потрібна, щоб нормалізувати рівень глюкози, підшлункова залоза починає синтезувати інсулін. Збільшення його обсягів і одночасне зниження цукру створює у людини відчуття голоду. Ось чому в стані напруги всім хочеться чогось солоденького або смачного.

Аналогічна картина спостерігається при поганому і недостатньому сні. Доказом послужили результати досліджень, проведених в Королівському коледжі Лондона. Було встановлено, що коли люди, які не отримують 7 годин сну, в день вживають близько 380 зайвих калорій. І це, між іншим, діє навіть з дітьми. В іншому експерименті брали участь малята віком від 3 до 4 років. Дітей не тільки позбавили сну в денний час, а й на 2 години скоротили сон вночі. Вже наступного дня малюки з’їли на 20% більше калорій, ніж зазвичай, посилено налягаючи на солодкі і вуглеводні продукти. Найцікавіше, що через один день вони продовжували вживати на 14% більше калорій, ніж звикли.
Отже, якщо немає бажання набирати вагу «без явних причин», варто знайти стратегію для подолання стресу без допомоги їжі. Це може бути ароматерапія, глибоке дихання, прослуховування розслаблюючої музики, заповнення спеціальних розмальовок – достатньо прислухатися до себе.